Naposledy aktualizováno: 22.12.2022 20:43:49
Na úvodní stranu

Obecní knihovna Svépravice

    Cestovatelské promítání „Na cestě po Srí Lance s batohem ….. a s přáteli"

        V sobotu 2. 11. se v Kulturním salonku naší knihovny uskutečnila další z tradičních cestovatelských besed. Její účastníci mohli nahlédnout do Asie očima Karla Váni. Pan Váňa zde již hostoval před třemi roky s pořadem o Ugandě. Prostředí místní knihovny a zájem příchozích jej tehdy inspirovalo ke slibu, že se do Svépravic někdy vrátí.  To se podařilo nyní, kdy se k nám přijel podělit o své zážitky z cesty, kterou podnikl se skupinou přátel na exotický Cejlon v únoru letošního roku. Během dvouhodinového vyprávění doprovázeného krásnými fotografiemi a zajímavými videi jsme tak měli možnost poznat vzdálenou cizinu s jejími přírodními scenériemi, kulturními památkami, výraznými chutěmi i vůněmi a především zajímavými, přátelskými a vzdělanými lidmi. Na setkávání se s nimi se pan Váňa zaměřil především. Stejně jako minule se i tentokrát ukázal jako výborný vypravěč, který své publikum dokáže pobavit. Opět se ukázalo, že pro zdar pořadu je důležitý nejen obsah, nýbrž i forma, jakou je podáván. Výmluvným důkazem o přítažlivosti tématu byla na svépravické poměry až nečekaně bohatá diskuse. Ta pokračovala hluboko po ukončení pořadu, kdy si již hlavní hrdina s největší pravděpodobností užíval klidu rodinného krbu. Dle hodnověrných svědectví opouštěly některé účastnice prostory kulturního salonku až o půl jedné nad ránem. Akce přivítala 27 osob a proběhla za podpory Ministerstva kultury ČR.

P. S. Karel Váňa uvažuje dle vlastních slov o cestě do středoamerické Kostariky, takže je reálné, že se s ním u nás v blízké budoucnosti opět setkáme

Pozvánka: Fotografie:
Pozvánka na akci v obecní knihovně Svépravice fotoaparat.png

 

 


    Pozvánka na místní hru. Zveme  všechny velké i malé, mladé i staré, dlouhé, široké i bystrozraké k minihře v okolí naší obce. Cestu lze absolvovat pěšky, v kočárku i na kole:

Pozvánka na místní hru

Pozvánka na místní hru

    


     Turistická výprava 2019

          Pátý ročník již tradiční turistické výpravy proběhl předposlední srpnovou sobotu. Prázdninový termín byl zvolen po delším váhání s ohledem na akce v bezprostředním okolí a na blížící se želivskou pouť. Přesto se pokaždé nevyhoví všem a vždy na startu chybí někdo, s jehož účastí se původně počítalo. Počasí tentokrát přálo a na tři pěší a jednu cyklistickou trasu se vydali celkem 34 účastníci spolu s jedním čtyřnohým kamarádem. Většina si zvolila tradičních 14 km, jež při vycházkovém tempu lázeňského šviháka a poctivé návštěvě všech osvěžoven, které se na cestě nabízejí, zaberou bratru celé odpoledne. V panujícím teple představovala i zmíněná trasa již slušný výkon. O to více třeba ocenit Jana a Jana ml. Šafránkovi, kteří se v Želivu rozhodli odpojit od hlavní skupiny a absolvovat celou trať přes Červenou Řečici jako jediní dálkoplazi. V cíli pak na každého čekal oheň se špekáčky a soudek piva, který věnoval knihovník, co by novopečený Bratr Bibliotekárius v Městské knihovně Pelhřimov. K šlapajícím účastníkům se přidalo ještě několik sousedů, takže se celkový počet lehce přehoupl přes 40. Během večera přišla zpráva, že se  manželům J.Č. a P.Č. narodila vnučka Viktorka, což byl pádný důvod k ochutnání výborné hruškovice původem z Čapkovic zahrádky. Podobnou zkušenost jsme již zažili při výpravě v roce 2015, kdy se oslavilo narození nové sousedky z Horní návsi. Zdá se, že turistická výprava a populační křivka v naší obci spolu vzájemně korelují.

Pozvánka:  
Pozvánka na turistický pochod  

 


      6. ročník Svépravického mistrovství v karetní hře "Prší" a na  6. ročník soutěžní ochutnávky pálenky

          První březnová sobota patří ve Svépravicích již tradičně kartářům a kartářkám. Ti po nepříliš úspěšném turnaji v Člověče, nezlob se udělali organizátorům svou účastí radost. Ke stolům zasedlo 28 hráčů, a to se ještě na dva zájemce nedostalo. Jednotlivé čtveřice měly občas problém se u stolů směstnat. Turnaj probíhal obvyklým způsobem, kdy bylo odehráno 6 kol v základní části. Do semifinále se dostali již tradiční účastníci Milan Vávra, Daniela a Honza Šafránkovi, dále loňský vítěz Honza Bendl, Libuška Marková, Jana Kratochvílová, Vlasta Macek a Jarda Čížek, který při problému u prezentace nebyl vůbec zapsán, ale jemuž své místo gentlemansky přenechal emeritní knihovník. Z prvního semifinále tak postoupili Milan Vávra s Honzou Šafránkem a z druhého Vlasta Macků a Jarda Čížků, kteří tak zmařili Honzovi sen o obhajobě.

            Finálový zápas byl dlouho nerozhodnutým bojem, jenž až ve druhé polovině rozhodl Jarda Čížek a svou divokou kartu bezezbytku využil. Za ním se seřadili Honza Šafránek st., Milan Vávra a Vlasta Macek. Všichni následně obdrželi ceny z rukou pana starosty. Ten se následně po anglicku vypařil a druhá část večera se tak musela obejít bez hlavy obce.

             Mladší ročníky postupně opustily salonek a scéna byla připravena pro soutěžní ochutnávku pěstitelské pálenky. Zpočátku se zdálo, že letošní úroda nebyla ve Svépravicích zrovna nejštědřejší a soutěžní vzorky nepřibývaly. V předvečer soutěže se však stavidla otevřela. Obecní knihovna nebývá zrovna Mekkou místních mužů a chlapského čtenáře abychom hledali jako jehlu v kupce sena. Tentokrát si však emeritní knihovník připadal jako správce pánského klubu. Se vzorky se dveře netrhly a brzy jsme napočítali 10 položek. Poté se přidaly ještě tři v sobotním odpoledni a zaokrouhlily celkové číslo na utěšených 13. K nim zasedly jako obvykle dvě komise. Zahraniční: Janet Cooymans a Renate Cooymans, spolu s Remcem Dikstaalem a česká ve složení Alena Bendlová, Honza Šafránek a Míra Marek. Ze vzorků se vybralo 6 finalistů, které pak hodnotili všichni porotci společně. Mezi nimi zvítězili Vláďa Veselý ml., který obsadil se svou hruškovicí třetí místo, druhý loňský vítěz Václav Hlom a pro první cenu si dokráčel Martin Mareš. Ten byl opravdu šokován, neboť s úspěchem nikterak nepočítal. Večer trávil v klidu v hasičském klubu, a když si pro něho knihovník přišel, aby předstoupil do světla ramp, zprvu nechápal, co se od něho žádá. Stal se prvním držitelem putovního poháru Harry´s slaapmutsje wissels bekker, který na počest předloni zesnulého otce Renate, velkého přítele Svépravic, slivovice a emeritního knihovníka, Harryho Cooymanse, věnovali naši holandští sousedé. Cenu předala Harryho žena Dot Cooymans, takže celý ceremoniál proběhl na nejvyšší úrovni v českém a anglickém jazyce. Martin svou cenu následně vystavil v hasičském klubu, kde ji bude možno po celý rok bezplatně obdivovat. Následovala všeobecná ochutnávka a tradiční afterparty. Nespotřebované vzorky obdrží pan Karabáček, který ví nejlépe, jak s nimi naložit. Oficiálně byla akce ukončena okolo půl desáté a zúčastnilo se ji do padesáti osob.

 

Pozvánka: Fotografie:
Pozvánka na akce knihovny Svépravice Odkaz na fotografie

 


   Novoroční turnaj ve hře "Člověče, nezlob se!"

       6. pokračování Novoročního turnaje v oblíbené hře proběhlo tentokrát z taktických důvodů až počátkem února.  To se možná podepsalo na slabé účasti aktivních hráčů, jež po loňských hodech organizátory spíše zklamala. K prezentaci se dostavilo 10 účastníků, které technický ředitel rozlosoval do pětičlenných skupin na dvou hracích listech. Mezi hráči převažovaly spíše starší ročníky, takže věkový průměr aktivního svépravického hráče se blíží 40 letům!

       Po třech odehraných kolech vykrystalizovala finálová šestice, v níž byli zastoupeni členové 3 místních rodů: Michaela a Petra ml. Mackovy, Milan a Jakub Vávrovi a Alena a Václav Bendlovi.  Samotné finále, které se dohrávalo až do konce bez časového limitu se však nestalo přehlídkou taktizování, jak by se na první pohled ze startovního pole mohlo zdát, ale naprosto tvrdým a krvežíznivým bojem. Z něho vyšly nejlépe sestry Mackovy, z nichž Petra j.r. zvítězila již podruhé za sebou a obhájila loňský titul, následována sestrou Michaelou před  třetím Milanem Vávrou, který odsunul na čtvrté místo svého syna Kubu. Knihovníkovým zbyly oči pro pláč a místo bonboniérou, na kterou se těšili a o niž oba usilovali, si museli osladit nadcházející večer jiným způsobem.

       Včetně několika diváků povzbuzujících aktivní hráče, se akce zúčastnilo 18 osob. Věřme, že si ostatní šetří síly na účast při karetním turnaji a soutěžní ochutnávce, které ve stejných prostorech proběhnou za tři týdny a kdy půjde  opravdu o hodně.

 

Pozvánka: Fotografie:
Pozvánka na turnaj Odkaz na fotografie z turnaje